«Чекали більшого». Тренер України з дзюдо — про підсумки чоловічих змагань і очікування від жіночих турнірів Олімпіади

Віталій Дуброва, головний тренер збірної України з дзюдо, перед стартом Олімпіади-2024.

Ексклюзивний коментар Віталія Дуброви для Суспільне Спорт.

Другий дзюдоїст збірної України вибув з Олімпіади-2024 після своєї другої сутички на турнірі. У вазі до 60 кг виступи завершив Богдан Ядов — поступився в 1/8 фіналу представнику Монголії Йондонперенлею Басхуу.

27-річний Ядов підходив до паризьких Ігор після найуспішнішого олімпійського циклу в кар’єрі: у 2022-му українець вперше тріумфував на чемпіонатах Європи, а вже в наступному сезоні у Парижі виборов дебютне «золото» серії Грендслем.

Дзюдо: виступи України на Олімпіадах

Вже свою першу олімпійську сутичку Ядов завершив іппоном проти представника Киргизстану Айбека Улулу. Натомість монгол Басхуу достроково схилив сутичку з Богданом на свою користь, виконавши вирішальний іппон на третій хвилині протистояння.

Напередодні в 1/8 фіналу вагової категорії до 66 кг також вибувв Дільшот Халматов, який програв дворазовому олімпійському призеру з Казахстану Єлдосу Сметову.

Українці відтак завершили виступи в чоловічих категоріях Олімпіади-2024. 

Надалі на «синьо-жовтих» очікує боротьба трьох дзюдоїсток у жіночих дивізіонах, зокрема на татамі виходитиме й бронзова призерка Токіо-2020 Дар’я Білодід.

Головний тренер збірної Віталій Дуброва в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт підбив підсумки виступів у Парижі Ядова та Халматова і розповів про очікування від змагань у жіночих категоріях.

  • Про результат Богдана Ядова:

«Звісно, хотілося б краще. Богдан переміг в 1/8 киргиза, сильного суперника. Тактична сутичка була, програвав, але наприкінці зробив хороший кидок і вирвав перемогу».

«В 1/8 фіналу зустрічався з монголом, багаторазовим призером чемпіонатів світу і одним з найнезручніших суперників для Богдана в цьому циклі — він йому двічі програвав. На жаль, Богдан обрав досить обережний стиль та тактику, не став ризикувати, не загострював боротьбу та сподівався, мабуть, на помилку від суперника. Але в одному з епізодів партеру залишився внизу, а монгол «зв’язав» йому руки та перевернув на утримання. Чекали та хотіли від Богдана кращого, але не судилося».

"Чекали більшого". Тренер України з дзюдо — про підсумки чоловічих змагань і очікування від жіночих турнірів Олімпіади
  • Чи позначився на виступі Ядова дебют на Олімпіаді:

«Гадаю, що ні. Богдан більше хвилювався, ніж зазвичай. Все ж Олімпіада — крапка 4-річної підготовки. Більше не вистачило майстерності. Досвіду в нього достатньо: свого часу він був призером дитячої Олімпіади, вигравав медалі чемпіонатів Європи та перемагав на паризькому Грендслемі».

«Можливо, далася взнаки невеличка травма під час підготовки, яка не дозволяла повноцінно тренуватися. Але гадаю, що це більше психологічний момент, що він на увесь змагальний день обрав обережну тактику. Він більше сподівався на помилку суперника. Дільшот [Халматов] у більш атакувальному стилі працював, а Богдан обрав інший, і мені не вдалося протягом змагань переконати, що треба бути активнішим».

  • Як вплинула на дзюдоїстів підготовка в Україні:

«На всіх українських спортсменів, що тренувалися вдома, ці моменти — тривоги, відключення світла, переживання за родини та сім’ї — [вплинули]. Це стосується не лише Богдана та Дільшота, а усіх спортсменів, що тренуються вдома. Більшу частину підготовки проводили в Конча-Заспі, виїжджали також за кордон, але це не основне».

«Олімпіада — це змагання, де потрібно [не лише] показувати свої найкращі сторони, але й стрибати на 150-200%, віддавати всі сили. Тоді будуть перемоги та медалі. Поки що нам за ці два дні не вдалося».

  • Про старт Дар’ї Білодід на Олімпіаді-2024:

«У Даші важкий жереб, вона другому раунді виходить на японку [Харуку Фуканубо]. Але і японці програють: Ута Абе не програвала чотири роки, чинна олімпійська чемпіонка та чотириразова чемпіонка світу, [але в Парижі] програла. Тому не бачу проблем, чому Даша не може перемогти і продовжити боротьбу.

Саме Дашин досвід, майстерність, вміння зібратися на великих змаганнях — сподіваюся, це їй допоможе і вона покаже свої найкращі якості».

"Чекали більшого". Тренер України з дзюдо — про підсумки чоловічих змагань і очікування від жіночих турнірів Олімпіади
  • Про очікування від виступу Єлизавети Литвиненко:

«Ліза — молода спортсменка, амбітна, має хороший стиль дзюдо, який більше притаманний чоловікам. Вона призерка чемпіонатів світу, але не потрібно забувати, що їй лише 20 років. Це може зіграти роль, що вона не буде затискатися і атакувати. Можливо, олімпійський тягар її підтисне, бо вона буде боротися на шостий день. Я сподіваюся, що і Даша, і Ліза проявлять характер та зможуть поборотися за нагороди».

  • В якому стані підходить до змагань Христина Гоман:

«Їй буде важко, бо ліцензію вона отрималао за три тижні до Олімпіади, ніякої підготовки вона не вела, заліковувала травми. Вже в такому авральному порядку розпочали підготовку. Сподіваюся, що буде боротися, але там досить складна суперниця — нідерландка [Маріт Кампс], чемпіонка Європи. Сподіваюся, в цей момент її не буде нічого затискати, але відверто — підготовки в неї майже не було».

Коли відбудуться змагання українок на Олімпіаді з дзюдо?

  • Понеділок, 29 липня. Дар’я Білодід (57 кг)
  • Четвер, 1 серпня. Єлизавета Литвиненко (78 кг)
  • П’ятниця, 2 серпня. Христина Гоман (+78 кг)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *